2012. május 20., vasárnap

Nikon D300 - búcsu

Kodak Pro14n


Az analóg fotókorszak végén el kellett gondolkodnunk a Magyar nemzeti Galériában, milyen digitális gépet vegyünk?  A reprodukció a részletek, és a pontos megjelenítés műfaja, ezért az akkor kapható legmagasabb pixelszámú Kodak Pro 14n gépet választottuk. FX, tehát "full frame" gép volt. Megelőzte a korát. Az elő teljes képkockát kihasználó slr /kisfilmes, un.leica/  gép volt. A Kodak ügyesen két változatot is gyártott, a Pro14n és a Pro14c. Könnyű kideríteni, az n a Nikon a c  változat a Canon bajonettjét kapta. Mindenki tudta használni a filmes gépről maradt objektíveket.
Miveel a Kodak kicsit előreszaladt a technológiai szinvonalban, hibái is voltak a gépnek. A kép két oldalának különbözött a szinezete,az energiafelhasználás nagy volt, gyorsan lemerült a hatalmas akku.

A Nikon DX formátumú D70-es volt a következő lépés, egyben bizonyos szempontból /képméret/ visszalépés.
Egy szempontból előrelépés volt:  a kép minősége. Szép egyenletes , szinhelyes képeket adott a gép, de csak 6 megapixel felbontásban.
Nikon D70
Egy kategóriával feljebb léptünk a Nikon D200-as géppel, ami 10 megapixelen még szebb képet adott.
Nikon D200
Ezzel a Nemzeti Galéria befejezte a fotózás-digitalizálás iránya tett erőtlen lépéseit. Bizony 2006 árilisa óta
a hetedik évet kezdjük, de semmilyen kamerát, szkennert nem szerzett be a Galéria. Nem akarok gazdasági, politikai elemzésekbe fogni, mindenki döntse el mi vezetett idáig, hogy az ország egyik vezető múzeuma ilyen szerény körülmények között kénytelen működni. Hogy meddig...

De lépjünk vissza a szakterületünkre, a saját gépek beszerzése a Nikon D300-as kamerával folytatódott.
Nikon D300
Mit írtak róla 2007-ben, megjelenésekor:
A Nikon félprofesszionális tükörreflexes vázaival mindig a konkurens gyártók fölé licitál. Annak idején a Nikon D70-et a Canon EOS-300D fölé de a 10D alá pozicionáltuk. A Nikon D200-at a Canon EOS-20D fölé, de az EOS-1D alá. Most a Nikon D300-nál már várható, hogy tudásban, szolgáltatásokban megelőzze a Canon EOS-40D-t, s ezúttal is valahol az 1D és a 40D között landoljon. 
/Pixinfo/
Ismerős a szöveg, most is ezeket írják, a Nikon D800-as megjelenésével kapcsolatban. A Nikon a konkurens gyártók fölé licitál.
Ennek a licitálásnak az eredmény, hogy a Nikon D800-as lett az új gépem. De nézzünk néhány képet a jó régi D300-ról, még utiljára, a tárgyasztalra téve.



A gépben 14 ezer expó van, tehát a garantált 150 ezer- nek a 10%-a.
Eladó, objektívvel, polárszűrővel, minden gyári tartozékával dobozában: 230 ezer forint.

Nincsenek megjegyzések: