2012. május 24., csütörtök

Heiligenkreuz

Heiligenkreuzi cisztercita apátság

Néhány Dorfmeister kép fotózása okán mentem Heiligenkreuz-ba. A megszokott osztrák tisztaság és rend itt még feltünőbb. A háromhajós román stílusú bazilika a11-12. században épült. A főhajó árkádos részét masszív oszlopokon álló boltívsor képezi, az oszlopok felső részét pillérfedőkő díszíti. A főhajót négyrészes bordás keresztboltozat fedi. A főhajó minden boltszakasza egy viszonylag kis karzati ablakon át kapja a fényt.
Apátsági templom bejárat

A 13. században a román kórust nagyméretű gótikus csarnokkal helyettesítették, amelyet 1295-ben szenteltek fel. A négyzetes alaprajzú kórus közvetlenül a kereszthajóhoz csatlakozik. 1674-ben a templomhoz a főhajó és a bal oldali kereszthajó szögletében egy barokk tornyot toldottak. A kórus barokk bútorzatát Giovanni Giuliani faragta 1707-ben.


Templombelső


 A ciszterci szerzetesrend akkoriban a bencés szerzetesség új és életerős reformmozgalmaként jött létre. Maga a „ciszterci” név az 1098-ban  Dijon mellett alapított első kolostor „Cistercium” , franciául „Cîteaux“ nevéből ered.
Belső udvar
A szokásos harangokon kívül Heiligenkreuzban található Ausztria egyedüli olyan harangjátéka, amelynek 43 harangját billentyűzet segítségével lehet megszólaltatni.
A fotózott képek. A nagy álló kép többi öt darabja a Magyar Nemzeti Galériában található

Az apátság 1133-as alapítása óta megszakítás nélkül működik, szerzetesei viszont annál fiatalabbak: a 83 szerzetes többsége 50 év alatti. Közülük jónéhányan interneten és e-mailen keresztül találtak rá a kolostorra és továbbra is aktívan használják az új médiák adta lehetőségeket, hogy minél több embert érjenek el és tovább adhassák nézeteiket az élet értelméről. Pontosan ez a Heiligenkreuz lényege: megérteni az időtöltés minőségénekfontosságát, és ezzel egyidejűleg a hit alaptanításainak és a rend szabályainak betartásának megfelelőlen élni.


Dorfmeister István képe


Itt a misék latin nyelvűek



A ciszterciek szigorú rend szerint élnek, legfőbb követelményeik a fegyelem, a munka és az engedelmesség. A szigorú szabályokat éppúgy alátámasztják az építészeti jellegzetességek, mint az életvitel és a szerzetesek külső megjelenése is, akik mindenekfelett szeretetükkel szeretnének Isten közelébe kerülni és az imádság jelenti számukra az égbe vezető hidat. Naponta többször hangzik fel kórusuk tiszta éneke, amely felváltja az individualitást és eggyé kovácsolja a közösséget. A látogatókat szívesen fogadják: aki belép a kolostorba, egy szimbólumokkal és rítusokkal tűzdelt ceremónia tanúja lehet. Aki vendégként szeretne részt venni a kolostori életben, annak csupán egy dolgot kell betartania: csendesen viselkedni és csendben lenni. Mert a csend itt szent.



Az auditórium

Ez csodálatos gazdag barokk terem a helye a közös étkezéseknek. Ennél elegánsabb helyen még nem ebédeltem, pedig volt egy-két elit hely az életemben.  Az apátságnak saját bora is van, ami az osztrák fehérborok magas színvonalán áll / gumpoldskircheni Klosterweingut Thallern szőlészet/.
A fotókat Mester Tibor készítette Nikon D800-as kamerával./ Kivéve a légifelvételt ./





Nincsenek megjegyzések: