2007. december 30., vasárnap

Ebéd és vacsora

Ebéd a Líciai tengeren,Törökország.
A mákoskalács magyar, de legalábbis közép-európai étel. A kerti mák (Papaver somniferum) fontos kultúrnövényünk. A még zöld termés megvágása után képződő, megszilárdult tejnedve, az ópium, kb. huszonötféle nagy hatású alkaloidot (pl. morfint, narkotint, kodeint, tebaint, papaverint) tartalmaz. Az alkaloidok a száraz mákgubóból is kinyerhetőek, fontos gyógyszereket készítenek belőle. Magyar kutató, Kabay János nevéhez fűződik a száraz mákgubóból való kivonási eljárás kidolgozása.
2006. január 1-jétől a fehér virágú változata drognak minősül. Ezután szabadon csak a lilás-rózsaszínes változat termeszthető Magyarországon.

Fényes Adolf: Mákoskalács,


Tengerparti ebéd egy jó étteremben Dominikai Köztársaság, Punta Cana.





Ha egy jó vacsorára gondolok, az Kalkamban a Villa Teshir-ben volt.Parázson sült darálthús,sült paprika,paradicsom,olajbogyó, és hozzá finom török bor: Angora. A saját sütés és a saját medence nyugalmat ad, a teraszról letekintve a kalkani öböl ezer apró fénytől vibráló, csillogó vize. Gyertyafény. Szeptember végén még nagyon kellemesek az esték, az öblöt ölelő délnyugatra néző sziklás hegyoldal este sugározza ki a nap melegét.

Ebéd a Vörös tenger partján. Nuweiba , friss tengeri levegő. Parázsonsölt hal,csirke, párolt zöldségekkel.
Puritán vacsora



Nincsenek megjegyzések: