2007. december 30., vasárnap

Benazir Bhutto

Badsahi Mecset Lahore
Badsahi Mecset Lahore

Ez nem Benazir, Ő a feleségem: Krisztina, de a helyszín ugyanaz, mint a merényleté,Rawalpindi.
Pakisztán túl nagy ország ahhoz, hogy két hét alatt meg lehessen ismerni, igy csak személyes benyomásaim vannak az országról. Először is a híres pakisztáni mondás: Iszlamabad szép város, és csak tizenhat kilóméterre van Pakisztántól. Miért a mondás? Iszlamabad egy új város. A hatvanas évek elején kijelölt helyszínen épült, mértanias utcaszerkezetével, mely New York-ot juttatja eszünkbe. Itt él az ország vezetése, elitje, itt vannak a diplomáciai képviseletek. Modern kirakatváros, széles utcákkal, /nagy felvonulásokra tervezték, még a tribünök is az út mellett vannak/ kirakatparlamenttel, mert azon bizony jó ideje lakat van, valamilyen katonai vezetés,/diktatúra?/működik a parlament helyett,pártok nélkül,a vezető nevét viccesen a magyar csatornák perverz musharaf néven emlegetik,pedig nem biztos hogy perverz, inkább Pervez.
És a tizenhat kilóméter...
Egy más világ, a valóság, élő, sűrű realitás, ez Rawalpindi. Gazdag építészeti hagyományokkal,szűk sikátorokkal,irtózatos népsűrűséggel. Egyszerű szimpatikus emberekkel.

Rawalpindi
Itt rawalpindiben ölték meg tegnap Benazir Bhuttót. 1979-ben egy különös bírósági eljárás után Benazir apját: Zulfiqar Ali Bhutto-t is itt végezték ki.

Nincsenek megjegyzések: