2012. augusztus 26., vasárnap

Balaton és Kistücsök

Mészöly Géza - Balatonpart fürdőző parasztgyerekekkel
A legrégebbi fennmaradt nyelvemlék: A Tihanyi Alapítólevél

Mészöly Géza - Balaton

A Zamárdi szabadstrandról jól látható a túlparton a Tihanyi Bencés Apátság.A monostor alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyar szórványemlék. Latin nyelvű szövegében magyar szavakat, kifejezéseket is találunk. Az oklevelet aPannonhalmi Főapátság levéltárában őrzik.

Reuters kamera a kompon
Vaszary János - Halászat a Balatonon

Vaszary János -Balatonpart

Magányos vitorlás a szélben

Mészöly Géza - Balatoni alkony


Zamárdi Kőhegy terasz

Mészöly Géza - Balatoni halásztanya

Szinyei Merse Pál - Balatonpart

Kistücsök  Balatonszemes

 A Magyar Konyha szokásához híven idén is elkészítette a legjobb balatoni éttermek listáját. .A tavalyi összesítéshez hasonlóan idén is a balatonszemesi Kistücsök étterem került az első helyre. A magazin beszámolója szerint ez nem is csoda, hiszen idén még gyorsabb a kiszolgálás, mint egy évvel ezelőtt. Sőt, azon túl, hogy érdekes újdonságok kerültek fel az idei étlapra is, még a konyha is alapos felújításon esett át.
A Kistücsök tehát megőrizte első helyét – ez nem mondható el azonban a többi korábbi dobogósról. A tavalyi második helyezett, a Villa Medici Hotel & Restaurant helyét idén a Söptei pincészet és étterem vette át. Arról nem is beszélve, hogy a korábbi ezüstérmes fel sem fért a 2012-es top13-as listára. A tavalyi bronzérmes, Chateau Visz pedig idén csak a 4. helyig jutott, dobogós helyét ezúttal a köveskáli Kővirág panzió és étterem vette át. (Penzcentrum.hu)
Az "előke" kacsamáj pástétom
 A kötelező gasztronómiai úti cél. A Kistücsök kovászosuborka-levese vagy harcsapaprikása nélkül nincs igazi balatoni nyaralás. A regionális ízek mellett húsmentes fogásokat is kínálnak, a borpincében pedig több mint 300-féle bor várja, hogy összekóstolják valamivel.


Kovászosuborka-krémleves kapros tejfölzselével, sült szalonnával
Brodszky Sándor - Kilátás a Balatonra

Csirkemájas levendulazselével
 2010-ben a Kistücsök az Év étterme versenyben bekerült a Top 10-be (Dining Guide)


A Kistücsök továbbra is a Balaton legjobb étterme. Akad néhány rokonszenves kísérlet, ám a tópartot változatlanul uralják a buszos, cigányzenés "becsali" csárdák, a fantáziátlan kisvendéglők, amiket inkább vendégfogónak, mintsem vendégfogadónak kellene nevezni, s a "trendi", pörgős éttermek, ahol a "merdzsóval" érkező újgazdagok tesznek kísérletet arra, hogy kiejtsék a bersagliere laska nevet. 
Tökmagolajos-csicseriborsós cukkínisaláta

Töltött káposzta

Szinyei Merse Pál - Horgászfiú


Helyben sütött magos kenyér

Telepy Károly - Balaton

Manuel kávé
Vaszary János - Balatoni tájkép

Nincsenek megjegyzések: