2012. július 14., szombat

Kitesurf Soma Bay



Különböző stílusú kite-okat ismerünk, beleértve a freestyle, freeride, downwinders, sebesség,  course racing , wakestyle, díjugrató és lovas-hullám. Az eszköz hasonlít egy szörfdeszkához melyet egy "sárkányvitorlával" hajtanak meg. Az ernyőket használat előtt fel kell fújni, de vannak a használatkor a szél által felfújódó  ernyők is.
A legmodernebb alapanyagokból készülnek, neoprén titánium béléssel, hatékony depower, carbon bár, színes, impregnált dyneema zsinórok és minden XXI.századi finomság.




Az Egyiptomi Soma Bay, negyven kilométerre délre Hurghadától, vonzza a kite-osokat. A sivatag és a tenger eltérő felmelegedése állandó szelet biztosít a sportoláshoz.


 1990-ben indult hódító útjára a kitesurf mint önálló sportág, ennek kiindulópontja Hawaii volt. Elterjedésében úttörő szerepet játszott két windszörfös az amerikai Laird Hamilton és a francia Manu Bertin akik a média segítségével világszerte megmutatták az embereknek ezt az új sportot .Az első hivatalos versenyt 1998 szeptemberében rendezték és a Floridai Flash Austin nyerte.



Soma Bayben egész évben van szél,és mindig süt a nap, ezért népszerű hely a szörfös és a kite-os körökben is. A fő szezon, májustól októberig tart, az átlagosan mintegy 18 csomós szél a délutáni órákban néha felerősödik 22 csomósra (különösen a szeptemberi napokban)! A klíma csodálatos, a víz télen sem hűl 22 fok alá, így egy rövid ruha elég, az egész napos szörfözéshez, amire bőven van lehetőség a megközelítőleg 250 szeles napból évente. Ami még fokozza a hely vonzóságát, hogy lagúnáiban igen alacsony a vízállás és a zátonyon belül a meder és a part is finom homokos.







Nincsenek megjegyzések: