2016. március 10., csütörtök

Timor a szibériai macska


 Kicsit túlérzékeny vagyok a cicákra, úgy is lehet mondani: allergiás. A hosszas internetes búvárkodás után ezt a kevésbé allergizáló fajtát vettük meg. És igaz a vélekedés a fajtáról, nem érzek semmilyen allergiás tünetet, megszoktuk egymást, Maja lányomnak pedig hatalmas élvezet és öröm a macska barátsága.

szibériai macska őse számos hosszú szőrű macskafajtának, mint például a perzsáknak is. Körülbelül 1000 évvel ezelőtt alakult ki ez a fajta, bár pontosan nem tudják, mikor jelent meg az első ilyen mutáció. Leggyakrabban az oroszországi Szentpétervár környékén fordult elő. Ebből lehet következtetni arra, hogy a fajta is erről a vidékről származik. A bunda erős megvastagodása a rendkívül hideg, zord időjárásnak köszönhető.


Timor, a szibériai macska



 bundarész közül kiemelkedik a pettyescirmos mintázat. A feje kerek, és szélesebb. Szőre a születését követően rövid, a vezérszőrök három hónapos koráig nem nőnek ki. Szőrzete hosszú, vízálló, jellemzője a fényes fedő, illetve a sűrű aljszőrzet. Az arc oldalán, illetve a füle belsejében hosszú szőr található. Törzse izmos, hosszúkás, lábai erősek. Okos és mozgékony állat. Rövid szőrű változata nem létezik.


Timor, a szibériai macska



Timor, a szibériai macska



Timor


 szibériai macska


Timor, a szibériai macska


Timor, a szibériai macska

Nincsenek megjegyzések: