2014. március 16., vasárnap

Peloponnészosz útjain

Gytheio hajóroncs

A Peloponnészosz félsziget területe 21 549 km². A terület alkotja a kontinentális Görögország déli részét, bár szűk értelemben véve ez nem igaz, hiszen a Korinthoszi-csatorna megépítése (1893) óta a Peloponnészosz tulajdonképpen sziget, az az nem érintkezik az európai szárazfölddel.  Már készültem a Korintoszi csatorna lefotózására, a Google Earth-ön kinéztem a helyet is, ahol lehet parkolni és inni is valamit, de olyan sebességgel mentünkát rajta, hogy kimaradt. Ez egy törvény: ha akkor mikor ott vagy nem fényképezed le, már később sosem fogod. De teljesen mindegy, mert Görögország is majdnem olyan mint Olaszország, mindegy hol álsz meg, minden része csodálatos. A csatorna fotója helyett egy kis Wikipédia:
A csatorna a Korinthoszi iszthmoszt vágta át, egy keskeny földhidat, amely a történelmi időkben a Peloponnészosz egyetlen kapcsolata volt a görög szárazfölddel. 2004-ben adták át a Peloponnészoszt a szárazfölddel északon összekötő Rio-Antirio hidat.
A félsziget partvidéke erősen tagolt, belső területe jórészt hegyvidék. Legmagasabb pontja a Tajgetosz-hegységben van (2404 m). A Peloponnészosznak négy déli irányban futó félszigete van: Messzénia, aMani-félsziget, a Malea-fok (vagy Epidaurosz Limera) és északkeleten az Argolisz.

Kato Verga 


Gytheio Kranai szigete felől

Nevezetes hely ez a Kranai vagy Cranae sziget. Mikor Párizs elreabolta Szép Helénát az első estéjüket ezen a szigeten töltötték. Igyekeztem elképzelni vajon melyik pontján történhetett  ez ennek a kis szigetnek?


Kardamily panoráma

Nincsenek megjegyzések: