2012. szeptember 23., vasárnap

Lillafüred


Palotaszálló hall

Gróf Bethlen István miniszterelnökké történt kinevezése alkalmából építettette a Palotaszállót, Lux Kálmán tervei alapján.


Palota Szálló, Lillafüred

Palotaszálló különterem

Lépcsőház üvegablak

Vizesés épp víz nélkül
 A Palotaszálló építesekor alakították ki Magyarország legmagasabb vízesését. /20m/


Hámori tó
 A Garadna-völgyben a két patak összefolyásánál kialakult kisebb, természetes tavat 1813-ban felduzzasztották,így kialakult a tó.
Hámori tó csónakokkal

Hámori-tó
A Hámori-tó a Garadna völgyében, a Szinva patak mésztufagátjának duzzasztó hatása miatt keletkezett. Először 1319-ben említik, egy pálos kolostorral kapcsolatos oklevélben Feltó-halastóként. A jelenlegi méretű tavat 1810-ben hozta létre a kohászat állandó vízellátása érdekében Fazola Frigyes – a vasmű víztározójának gátja nagyobb esőzések hatására időnként átszakadt. A gyár vízgazdálkodásában a tó igen fontos szerepet játszott: vízállását naponta mérték, a zsilipek nyitását gondosan följegyezték.
A tó másfél kilométer hosszú, helyenként meglehetősen mély. A tavon nyáron csónakázásra és vízibiciklizésre van lehetőség. Partján a Neptun Búvárklub épülete található. A tó egyik partján Bánkútra vezető autóút, a másikon festői sétány található.
A völgyzáró gáttól nem messze, a völgy jobb oldalában fakad az Eszperantó-forrás vize, ami az erdei vasút alatti átereszen átfolyva jut a tóba.

Nincsenek megjegyzések: