2012. április 17., kedd

Formatervezés

Az ipari forradalomtól kezdődően nem sokat törődtek a gépek, termékek külső megjelenésével. A fejlett kapitalizmus fogyasztói társadalma tette szükségessé a design hangsúlyos alkalmazását. Egy új produktum  sikere ma már nagyban függ külső megjelenésétől. Nem elég magas műszaki színvonalon gyártani valamit, az eladásnál sokszor döntő szempont a külcsin. Külön szakok foglalkoznak a felsőoktatásban az ipari formatervezéssel. A formák általában köthetők egy kulturális közeghez, akár egy nemzeti jelleg is felfedezhető a formákban. Az olasz designerek nagy sikereket mondhatnak magukénak.
Az autóipar hangsúlyos területe az olasz térhódításnak.




Alfa Romeo 159  Giugiaro
Giorgetto Giugiaro (1938augusztus 7.-) olasz formatervező. A Carrozeria Bertone tervezőirodánál tanult, majd megalapította az Italdesign tervezőirodát.

Most a japán Nikon cég fazoníroztatta át amúgy sikeres digitális tükörreflexes fényképezőgépeit az olasz formatervező guruval. A műszakilag, technológialag a legmagasabb szinvonalat képviselő Nikon D4, Nikon D800, és a Nikon D800E gépei - megőrizve a márka formavilágát- az olasz futurizmus jegyeivel gazdagodtak.

A Giugiaro féle Nikon D4




Nincsenek megjegyzések: