2011. június 23., csütörtök

Szigliget, Balaton


Szigliget a Szent Antal Hegy felől

Ligeti Antal - Kilátás Sziglegetre a Balaton partján - 1894


A Szent György hegy a Badacsonyról nézve


A Szigligeti Alkotóház parkja, természetvédelmi terület.


Búzamező 

A hegykúp felhőben


                                                     Kilátás a Badacsonyi mólóról

2011. június 8., szerda

Hírek a természetvédő zöldek számára

Szerdán a líbiai kormány több képviselője egy természetvédelmi területen tartott bejárást az újságírókkal bizonyítandó, hogy civil célpontokat is támad a NATO. A területen, ahol korábban többször is fogadott vendégeket Moammaer Kadhafi, két összetört teherautó, egy golfautó és egy sátor is volt. A sajtóbejárás szervezői arra a kérdésre, hogy ezek a felszerelések, hogy kerültek egy természetvédelmi területre, nem adtak egyértelmű választ.
/Origo,2011.június.08./


Kérdésem:
A sátor és az elektromos golfautó talán megmagyarázható  a természet megfigyelésével, annak zavarása nélkül.
De hogy kerül a természetvédelmi területre bomba?
Reuters

Image of child Kadhafi regime claims was injured by NATO air strikeLibyans mourn during the funeral of the people who were killed after air strikes by coalition forces, at the martyrs' cemetery in Tripoli

2011. június 4., szombat

Szoborkiállítás a Városligeti tavonA helyszín egész Európában egyedülálló: egy húszezer négyzetméteres mesterséges tó a Városligetben, amely egész nyáron várja a hűsölni, csónakázni, sétálni vágyókat. A terület egyben szimbolikus jelentőségű is, hiszen több mint száz évvel ezelőtt a magyarság többek között az itt található épületekkel, terekkel fogalmazta meg saját magának és a világnak, hogy mit gondol az elmúlt ezer évéről itt, Európában. 2011-ben erre a helyszínre Európa különböző országaiban élő és alkotó művészek terveznek új alkotásokat. Így válik a kiállítás sajátosan egyszerre magyar és európai produkcióvá. /Kultography/


A Városligeti tó 1896 körűl.

2011. június 3., péntek

Máglya köz, Angyalföld"Befejezték a Thälman-utcai lakótelep építkezését. Ebből az alkalomból újabb 1108 lakásba költöztek be a boldog tulajdonosok. A telepen két iskola, egy óvoda és egy bölcsőde, valamint egy modern pedagógiai megoldás alapján felszerelt játszótér áll a gyermekek rendelkezésére. "
(MTI 1961. január 7.)
Ernst Thälmannról kapta a nevét, ma Tahi úti lakótelep
Ernst Thälmann 
Német kommunista politikus volt a 30-as években.A Fiastyúk utcai lakótelep a Rákosi rendszer emblematikus beruházása volt. Az ötvenes évek nehézipari környezete a munkások tízezreit igényelte. Az akkor még Thalmann utcának nevezett területen épült fel a szocializmus leginkább egységes építészeti együttese. A lakások, üzletek, ovodák, együtt jelentették a közösségi társadalom felsőbbrendűségét.


A lakótelep legvédettebb részén helyezték el az un. művészházat , melybe a Művészeti Alap által kijelölt bérlőket költöztették be. Az ötvenes évek lakótelepi lakásait  jellemezet a csökkentett alapterület, és a takarékos kialakítás. Ezzel kicsit szakít a művészház, melyben 100 négyzetméter feletti műteremlakásokat alakítottak ki, s a műterem rész belmagassága 5 méter volt, amit a nagyméretű  , a szokásos lakások ablakainak nyolc-tízszeres méretű ablakai világítottak be. A művészettörténészek számára ugyanebben az épületben terveztek lakásokat, ezek kisebbek voltak, mivel ezekben nem volt műterem. a Kétféle tipusú lakások téri elrendezése miatt a műteremlakások három szintesek, szinteltolással .

Máglya köz


Máglya közA hatvanas évek elején. A Rákos patak melletti park.

A lakótelep a Tahi utca felől


Díszkút, 2010


Szobrok,a háttérben a kor autója: a Volga


A házak közé szobrok is kerültek, a beruházás értékének egy bizonyos százalékának értékében.


Tahi út 1960-ból


A Thalmann utcai lakótelep 50-es évek , légifotó


A Rákos patak partján új szocialista várorész épült. A politika mintát alkotott.


Tahi út, 1960


Tahi utca , 2010


Még nem eurokomform a játszótér, de a gyerekek jól érzik magukat.1965 A külső is kezd kialakulni

2011. június 2., csütörtök

Maja fagyizik

Balaton

Horgász a Balatonon naplemente után

A Balaton lágysága meleg édessége akkor tűnik szembe, ha a tengerrel hasonlítjuk össze. Egyszer az Adriáról hazafelé jövet autóval,  frissítésként megálltunk a Balatonnál. Két hét sós, hideg Adria után meglepő volt a tó édes , meleg otthonossága. Hasonló helyzet, mint mikor hazatérve az ember egy vajas kenyeret eszik paprikával.
Ismerős íz. Az utóbbi évek csapadékdús  időjárása szinte átmosta, átöblítette a tavat. Igaz: inni lehet a tóból. De nem kell, mert nagyon szép borokat lehet kóstolni a balatoni régióban.