2011. június 3., péntek

Máglya köz, Angyalföld"Befejezték a Thälman-utcai lakótelep építkezését. Ebből az alkalomból újabb 1108 lakásba költöztek be a boldog tulajdonosok. A telepen két iskola, egy óvoda és egy bölcsőde, valamint egy modern pedagógiai megoldás alapján felszerelt játszótér áll a gyermekek rendelkezésére. "
(MTI 1961. január 7.)
Ernst Thälmannról kapta a nevét, ma Tahi úti lakótelep
Ernst Thälmann 
Német kommunista politikus volt a 30-as években.A Fiastyúk utcai lakótelep a Rákosi rendszer emblematikus beruházása volt. Az ötvenes évek nehézipari környezete a munkások tízezreit igényelte. Az akkor még Thalmann utcának nevezett területen épült fel a szocializmus leginkább egységes építészeti együttese. A lakások, üzletek, ovodák, együtt jelentették a közösségi társadalom felsőbbrendűségét.


A lakótelep legvédettebb részén helyezték el az un. művészházat , melybe a Művészeti Alap által kijelölt bérlőket költöztették be. Az ötvenes évek lakótelepi lakásait  jellemezet a csökkentett alapterület, és a takarékos kialakítás. Ezzel kicsit szakít a művészház, melyben 100 négyzetméter feletti műteremlakásokat alakítottak ki, s a műterem rész belmagassága 5 méter volt, amit a nagyméretű  , a szokásos lakások ablakainak nyolc-tízszeres méretű ablakai világítottak be. A művészettörténészek számára ugyanebben az épületben terveztek lakásokat, ezek kisebbek voltak, mivel ezekben nem volt műterem. a Kétféle tipusú lakások téri elrendezése miatt a műteremlakások három szintesek, szinteltolással .

Máglya köz


Máglya közA hatvanas évek elején. A Rákos patak melletti park.

A lakótelep a Tahi utca felől


Díszkút, 2010


Szobrok,a háttérben a kor autója: a Volga


A házak közé szobrok is kerültek, a beruházás értékének egy bizonyos százalékának értékében.


Tahi út 1960-ból


A Thalmann utcai lakótelep 50-es évek , légifotó


A Rákos patak partján új szocialista várorész épült. A politika mintát alkotott.


Tahi út, 1960


Tahi utca , 2010


Még nem eurokomform a játszótér, de a gyerekek jól érzik magukat.1965 A külső is kezd kialakulni

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

NEM veletlen , a VOLGA auto, nem mase mint egy volt belügyminisztere, aki az edesanyjahoz jart oda a neve B B