2011. szeptember 25., vasárnap

Szüret, récolte de raisin, harvest

 A hosszú bőséges csapadékos időszakban majd kidurrantak a szőlőszemek. Duzzadtak a fürtök. Jó volt  látni a bőséges termést, a korábbi évek szerény mennyisége után.
A merlot viszonylag könnyen kezelhető fajta, és Magyarország éppen a termelési határán van ennek a kékszőlőfajtának.
A páratlanul hosszú és csapadék nélküli augusztus és szeptember nagyon jó minőséget sejtetett. az időjárás jelentések hétről-hétre napos meleg nyári időt jeleztek. A szakmai oldalak, és nyilatkozatok jó évjáratról beszéltek, és arról, hogy a szőlő "előrébb van" néhány héttel a kedvező időjárás miatt.
Igy a szüret időpontját szeptember 24-ére  tettük. A mosdósi Vigadóhegyen többen már egy két héttel ezelőtt megkezdték a termés leszedését, de mi vártunk, reménykedve a napos időben, a minőség javulásában.

 Már szinte töppedni készült néhány fürt, és mi ezt is a száraz meleg időnek tudtuk be, de emiatt nem lehetett tovább húzni a szüretet.
A meglepetés ezután következett: az első mérésnél csak 16 mustfokot mértünk, és megismételve is ez az alacsony értéket mutatta a fokoló.
 A szokásos cukrozás, amit ebben az évben a jó időjárási viszonyok miatt kihagyni terveztünk, szükségessé vált.
 A lelkes amatőr szőlészkedés csapdája lehetett ez az eredmény, túl sok fürt maradt a tőkén.
Most kézzelfoghatóvá és érthetővé vált a neves termelők "hozamkorlátozási" elmélete és gyakorlata.
 Most jön az izgalmas várakozás, milyen bor lesz ez a merlot?



 Most csak a nemes élesztőt használtuk, a pektinbontó enzimek kimaradtak.  Az erjesztőkádban alig volt lé, szinte nagyrészben "száraz anyagból" állt a must.

 Ismét a régi mondatok jutottak eszünkbe: inkább legyen kis mennyiségű kiváló minőségű bor, mint nagy mennyiségű közepes, vagy gyenge .
https://picasaweb.google.com/102037263259299709878/Szuret2011

Nincsenek megjegyzések: