2011. február 16., szerda

KolontárÖt hónapja hordja a szennyezett talajt a sok hatalmas teherautó. El kell tüntetni ezt a borzadalmat.  Halottak, gyerekek és öregek, tönkrement életek százával ennyi a számla. Csernobil jut eszembe. De ez itt van, tőlünk nem messze. Ráadásul apai családom innen származik, Iszkázról, Nagy László szülőfalujából, ami innen pár kilométerre van, szerencsére magasabban. A Somló csodás vulkáni kúpja, amely szépségén túl annyi gyönyörű bort adott évszázadokon át, ma leértékelődött. Környezeti katasztrófa helyszíne. A szálló por, a csurgó hyper lúgos csurgalékvizek a katasztrófa után is mérgezik a környéket. 98 százalékos salétromsavat folyatnak folyamatosan a szivárgó, folyamatosan kiömlő vizekbe. 
Mérgekkel a méreg ellen. Meddig bírja a környezet?
Meddig fogadjuk el mi is ezt a rablást, ami nemcsak tőlünk, de gyerekeinktől és unokáinktól rabolja el a jövőt? Mások gazdagsága , az emberek nyomora, tragédiája.

A gátszakadás helye 2011.február 15-én
A szennyzett talaj eltávolítása


Az utófolyások mederben tartása


Ilyen többtonnás darabokat szakított ki a kiiömlő anyag a gát falábólKolontár, Kossuth utca 20. A falunak ebből a részéből már csak ez az egy ház áll


Devecser. A városon másfél, kétméteres magasságú volt az áradat


Devecser

Devecser

Emléktábla Kolontáron


A csurgalékvizek a savazás után is habzanak

Fotók: Mester Tibor
több fotó: https://picasaweb.google.com/102037263259299709878/Kolontar

Nincsenek megjegyzések: