2010. augusztus 15., vasárnap

Balaton

Mindenki életében van valamilyen szerepe a Balatonnak. Van valami érzelmi kapcsolódás a tóhoz. Szerelmek, kalandok, érzések. Nyári élmények , gyerekként kamaszként.  Aztán én is , mint sokan mások, hűtlen lettem kamaszkorom bontakozó érzelmi líráinak, vad vágyainak hajszálgyökereihez.
De most a Karib tenger,  a Maldív Szigetek, Zanzibár és Kenya  után ujra  megtértem...
Az idei év nagy esőzései nyomán három hónapja nyitva a Sió zsilipje, amin keresztűl ömlik folyamatosan a tóból a víz. De új is jön az esők nyomán. Mintha egy tökéletes átmosás, megtisztítás közben lennénk.
Hihetetlen, de a víz átlátszó, tiszta, jóízű, szinte iható.
 Nem volt ez mindíg így. Némely korábbi nyáron kis homokszigetek jelentek meg a déli parton az alacsony vízállás miatt. Már a pótlólagos vízutánpótlás milliárdos költségeiről folyt a vita. Az ingatlanárak megérezték a vízminőség és mennyiség változásait.
Tavaly még a magyarok első számú nyaralási célpontja Horvátország volt. Mára a Balaton visszahódította első helyét: a legtöbb magyar a Balatonon tölti szabadságát.
A vendéglátóipari árak könnyen megfizethetők a hazai látogatók által is. Balatonlelle fő utcáján egy kétfogásos menüért, terített damaszt abrosz mellett, felszolgálással 790.- forintot kértek júliusban, a főszezon kellős közepén. Hát ez nem hasonlítható az Únió szerencsésebb fejlődésű országainak áraihoz!

Kilátás a teraszrólSzinyei Merse Pál - Kilátás FonyódrólIványi Grűnwald Béla - BalatonTelepy Károly : Balaton

1 megjegyzés:

-mono- írta...

Szia,
Nekem (is) a Balaton a Riviéra:)
Ezt honnan lőtted?
Nem vagyok ismerős a déli parton, talán Zamárdi?
Jók a gondolatok is és a kép(ek) is.
-m-