2009. április 28., kedd

Ruzsa Magdi vár

Kishegyes határában.

Ruzsa Magdolna a Vajdasági Kishegyes /Mali Idos/ szülötte szép sikereket ért el A Megasztár megnyerésével. Mindenki kedvencét, a szerény és népszerű , leírhatjuk, magyar énekesnőt a magyar állam nem öleli keblére. Hiába képviselte két évvel ezelőtt magyarországot az euroviziós dalfelsztiválon sikerrel /szerzői díjat nyert/, a hatóságok kételkednek magyarságában, vagy legalábbis csicskáztatják.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy jelen lehettem amikor a Szabadkai magyar konzulátus pincéjéban az ottani magyar konzúl átadta a magyar belépési vízumot az énekesnőnek.

Az épület előtt hosszú sorokat láttam, azoknak a magyaroknak a sorát, akik be szerettek volna lépni szülőhazájukba: Magyarországra. Ők is vízumért folyamodtak, kicsit megalázó feltételek között. A szerb rendőrök szigorú jelenléte csak fokozta a furcsa érzéseket bennem.

Most olvasom az ujsághírt:

– Január végén adtam be az állampolgársági kérelmet az illetékes önkormányzathoz, ők továbbküldték a Belügyminisztériumba, de múlt héten kaptam egy levelet, hogy hiányoznak papírok. Nem fogadták el például a nagyapám keresztlevelét, más iratokkal is igazolnom kell hivatalosan, hogy magyar volt. A másik dolog, amit be kell adnom, az érettségi bizonyítványom közjegyzővel hitelesített másolata, hogy bizonyítani tudjam, magyarul tanultam
.
Fura időket élünk. Miért e packázás, az elemi félelem a határon túliaktól?
Bűntudat december 5. miatt?

Nincsenek megjegyzések: