2014. május 25., vasárnap

Gunaras Resort and Spa

Dombóvár – Gunarason, a Dél - Dunántúl szívében található magyar vidék egyik rendkívül exkluzív szállodája. A harmonikus környezet, a kristálytiszta levegő, a gyógy- és élményfürdő és a nyolc hektáros gondozott park teljes nyugalmat és feltöltődést kínál az ide látogatóknak. A pannon táj umbriai dombokat idéző otthonos lágysága, a "távol a nagyvárostól" érzés tökéletes megvalósítása ez a hely. Nem felkapott, hangos zajoktól mentes környezet, emberi mértékek és árak. A szálloda  új építésű,és európai 4-5 csillagos minősítésű. Magának a szállodának is vannak saját medencéi és spa létesítményei, de ugyanakkor a szomszédos Gunaras strand és fürdőkomplexum is használható a hotel vendégeinek. A szoba mágnes kártyájával biztosított a belépés a nyilvános fürdőbe, viszon a másik irányból a nyilvános fürdő látogatói számára nincs bejárás a resort területére.


Gunaras resort and spa lakosztály


Gunaras resort and spa lakosztály


Gunaras resort and spa lakosztály


Gunaras resort and spa lakosztály jacuzzi


Gunaras resort and spa lakosztály

Kistücsök Balatonszenes

A hazai éttermeket sok szakmai lap és fórum rangsorolja. Ezeknek a rangsoroknak első tíz helyére csaknem minden listaállító elhelyezi Csapody Balázs balatonszemesi éttermét: a KISTÜCSÖK vendéglőt.

Uborkalé kompozíció előke

Citromos karalábé-krémleves bergamottolajjal 


Csirkemájas levendulazselével 


Tyúkhúsleves házi tésztával a gyermekmenűből


Szász húsleves


Töltött káposzta

Az átlag vendég általában nyáron látogatja az egész évben nyitva tartó vendéglátóhelyet, ezért a nyári ételek hangsúlyos részét képezik a kínálatnak. Tavaly egy hideg kovászos uborka leves lepett meg, és most is egy friss uborkalé volt a belépő. És még egy fontos megjegyzés: az első tíz helyezett étteremből hat-nyolc árai elszálltak, nem a magyar jövedelmekhez igazodnak. A Kistücsök megfizethető áron nyújt magas szolgáltatást.

2014. május 20., kedd

Árad a Duna Budapestnél

 Az elmúlt héten, hazánkban és a környező országokban lehullott extrém mennyiségű csapadék hatására több országban is hirtelen megáradtak a folyók, patakok. Itthon is több helyen van készültség


Árad a Duna Budapestnél 2014.05.20. 14,00h



Áradó Duna a Lánchídnál 2014.05.20  14,00h



2014. május 6., kedd

Dada és szürrealizmus kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

dadaizmus vagy dada az irodalomban és a képzőművészetben egyaránt jelentkező avantgárd művészeti mozgalom volt a 20. század elején. Az első dadaista csoport 1916-ban szerveződött Zürichben Hugo BallRichard Hülsenbeck és Tristan Tzara vezetésével. Később a mozgalom jelentős központjai közé tartozott BerlinKölnHannoverNew York és Párizs, és kisebb dadaista csoportok alakultak Hollandiában és Olaszországban is. A dadaista mozgalom az 1920-as évek közepére megszűnt, de eredményei nagy hatást gyakoroltak a későbbi neoavantgárd törekvésekre, így Magyarországon Kassák LajosDéry TiborMoholy-Nagy László és Barta Sándor munkásságára.



Tzara - Gáz-szív




A Magyar Nemzeti Galéria 2014 nyarán nyíló Dada és szürrealizmus. Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí című kiállítása hazai tárlaton korábban még nem látott teljességben mutatja be a 20. század két meghatározó jelentőségű avantgárd irányzatát. A jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából származó válogatás többek között Marcel Duchamp, Max Ernst, Man Ray, Joan Miró, Kurt Schwitters, René Magritte és Salvador Dalí művei segítségével nyújt átfogó képet a dada és a szürrealizmus nagyhatású alakjairól, eseményeiről, dokumentumairól és hatásáról az 1910-es évek végétől az 1970-es évek közepéig.

ű


Ujváry Erzsi - George Grosz







Déry Tibor - Énekelnek és meghalnak




A kiállítás folytatása a korábbi impresszionisták kiállításnak, melyet szintén a Jeruzsálemi Izrael Múzeumból kölcsönzött  a múzeum. Ennél a kiállításnál is hazai avantgard alkotók művei egészítik ki a képet. 

A többek között Man Ray, Fernand Léger, Viking Eggeling, Hans Richter, Luis Bunuel és Salvador Dalí nevével fémjelzett ikonikus filmek párhuzamaként Magyarországon először kerülnek vetítésre a közép-kelet-európai avantgárd "abszolút film" jelzővel ellátott kísérletei. A tárlat érdekessége, hogy három korszakalkotó, de korábban soha nem látott mozgókép premierjére is sor kerül. Gerő György dadaista író a legelső hazai avantgárd filmként számon tartott és Bruce Checefsky által a közelmúltban rekonstruált alkotása mellett a kiállítás vászonra tűzi Bortnyik Sándornak egy szürrealista montázsként értelmezhető munkáját (amelyet a legkorábbi ismert magyar szerzői animációnak tartanak), valamint Gyarmathy Tihamér hatvan évig egy fiók mélyén lappangó fotogramfilmjét.


A dada inspirálta fotó a jelenből:

Karikatúra fotó