2008. február 17., vasárnap

1973

1973 tavasza , Örs Vezér tere  aluljáró
1972  télvége, vagy 1973 kora tavasza . Örs Vezér tere aluljáró a Metró Klub után hazafelé. A kokárda a kabáton látható.
Petőfi Sándor dagerrotípia, 1844

Mester Tibor, 1973 tavasza, Szentendre, Dunapart
Fáklya Klub, Angyalföldi József Attila Művelődési Ház, szakkörök, rajz, festés. Ez a kép Szentendrén, a Duna parton készült, szakállal, kokárdával.



Asahi Pentax, sokszorozó előtéttel.




A lázadás, és a kisérletezés képei. Női parókában 1973 koratavaszán.





Asahi Pentax SPX géppel készült felvétel, helyi fénynél. Ez az akkori kisfilmes gépek egyik csúcsát jelentette.






Bacsó Béla Asahi Pentax  Spotmatic II, Mester Tibor  Yashica Mat 124G
Bacsó Bélával, a Nagyítás c. film hatása alatt.







Mester Tibor, Ilford szűrő



A hatalom 1957-ben még nagyon félt attól, hogy éppen március 15-ére vonatkozik a híres jelszó, a Márciusban újra kezdjük. A hetvenes évek elejéig nem is voltak illegális tüntetések március 15-én, sőt még 1968-nak sem volt egy közvetlen hatása, utána is évek teltek el az első megmozdulásig. Miért volt ez a nagy csend?
A "hatvannyolc", mint mozgalom és életszemlélet nem egy hónaphoz vagy egy évhez kötődik, amikor megjelenik a kritikus tömeg és mindenki hippiként kezd el viselkedni. El kell telnie egy kis időnek. A "fellazulás" egy folyamat volt. Kevesen ugyan, de kimehettek nyugatra, sokan hallgatták itthon a Szabad Európát. Mivel a rendszer nem csapott oda a legelején, ezért egyre inkább vérszemet kaptak a fiatalok.
1970-ben még csak két fiatal próbálta meg elszavalni a Nemzeti dalt a Kossuth-szobornál, egy évvel később százan emlékeztek, letördelték és kihuzigálták a vörös zászlókat a Petőfi-szobornál, oszlatták is őket. 72-ben már 88-an embert állítottak elő, gumibotozás is volt. 73-ban pedig 634 embert állítottak elő, vagy vonták be a személyijét. A tüntetők brutális szétverésében a Munkásőrség és a KISZ Ijfú Gárdája is részt vett. 1974-ben azonban már nem voltak demonstrációk. Miért?
Akkorát odacsaptak 1973-ban, hogy 1983-ig alig kellett valakit letartóztatni, mert senki sem mert kimenni az utcára.

/riport Ungváry Krisztiánnal/


A börtön után 1973 tavaszán
1973. március 15 követően... A BM. Állambiztonsági Osztályának vendégszeretete után.









Nincsenek megjegyzések: